maanantai 1. kesäkuuta 2009

London shopping

Big Ben, British Museum, Tate Modern, Madame Tussaud's, musikaalit, The London Eye, Buckingham Palace, Westminster Abbey... Lontoo on luonnollisesti maailman suosituimpian turistikohteita valtavan kulttuuritarjonnan ja hirstoriallisten nähtävyyksien takia, mutta kaupungissa on myös ainutlaatuiset ostosmahdollisuudet. UK:n omat markkinat ovat niin suuret, että brittiomistuksisia ketjumyymälöitä on useita, ja Lontoo on myös tunnettu markkinoistaan ja vintage-muodista.

Kaupungin parhaat ja ajankohtaisimmat shoppailuvinkit saat viikon Grazia-lehdestä (£1,98). Siihen on poimittu sekä high street- että designer-muodin kuumimmat tuoteuutuudet, vinkkejä liikkeistä ja tyyleistä jne. Myös kadun varsilla jaettavat ilmaislehdet London Lite ja The London Paper sekä paikallinen Metro kannattaa ottaa mukaan. Niistäkin löytyy shoppailuvinkkejä, mutta ennen kaikkea arvosteluita ja artikkeleita kivoista ruokapaikoista, eri tapahtumista ja museoiden ja gallerioiden näyttelyistä, illan menovinkit (klubit, teatterit, konsertit), leffanäytökset jne. Näiden lehtien avulla turisti saa kaupungista huomattavasti enemmän irti. Kiinnostavat nähtävyydet, näyttelyt, myymälät ja niiden sijainnit kannattaa tarkistaa netistä, ja suunnistamiseen ehdoton apuväline on London Mini A-Z karttakirja, jonka hakemistosta löytyy Lontoon jokainen katu sekä sen sijainti sivulla ja ruudulla kartassa. Minä olisin aivan hukassa ilman tätä kirjasta. Mini A-Z on saatavilla kioskeista ja kirjakaupoista.

Helpoin tapa matkustaa Lontoon sisällä on tube tai overground-juna, mutta bussikin on kätevä kun metroverkko ei joka paikkaa ylety. Bussilla liikkuminen on aika hidasta ruuhkien takia, eikä kaupungissa ole olemassakaan mitään bussiaikataulu- tai reittikirjaa. Täytyy mennä vain katsomaan pysäkiltä, että mitä busseja siitä menee ja mihin suuntaan. Onneksi bussien sisällä kuulutetaan määränpää ja seuraavan pysäkin nimi. Pysäkkien nimet ovat aina esim. reitin poikkikatuja tai reitin varrella olevia nähtävyyksiä, sairaaloita tai vaikka metroasemia, joten kartalla pysyminen on helppoa. Päivän matkakortti zone 1-2 maksaa vajaa 6 puntaa. Pummilla matkustaminen on mahdotonta, koska asemilla on portit joista ei pääse sisään eikä ulos ilman matkalippua.
Yöbusseilla pääsee yleensä mihin päin Lontoota tahansa, kun metrot ovat jo kiinni. Majapaikan lähipysäkiltä kannattaa etukäteen tarkistaa mikä yöbussi sinnepäin tulee ja miltä pysäkiltä se keskustasta lähtee. Jos hätä tulee, kannattaa ottaa bussi Victorian asemalle ja jatkaa sieltä oikeaan suuntaan, tai mennä Oxford Streetin, Bond Streetin tai Marble Archin pysäkeiltä katsomaan lähtisikö sieltä sopiva bussi. Yöbussien huono puoli on se, että ne voivat olla täynnä jolloin kuski ei pysähdy ottamaan lisää matkustajia kyytiin, ja seuraavaa saa odottaa jopa yli puoli tuntia. Jonkun mielipidemittauksen mukaan Lontoon taksit olivat maailman luotettavimpia, eivätkä ne ole kovin kalliita, mutta ruuhkat tosiaan hidastavat teillä liikkumista varsinkin päiväsaikaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti