keskiviikko 29. heinäkuuta 2009

Unelmia kodista

Istahdin aamulla ikkunalaudalle hörppimään kahvia, avasin toisen pari-ikkunoista kokonaan ja tuijottelin viidennen kerroksen korkeudesta Punavuoren kattoja ja vastapäistä kaunista valkoista kaari-ikkunaista seinää. Aloin haaveilla parvekkeesta tai kattoterassista ja lopulta haikailin jo oman pienen pihan perään. Voisi kasvattaa yrttejä ja kukkia somissa laatikoissa, ja pihalla jopa grillata ja kutsua ystäviä kesäilloiksi pieniin juhliin lyhtyjen loisteeseen.
Pihan tai parvekkeen lisäksi haaveilen usein saunasta, niin kauan olen elänyt ilman omaa saunaa että se tuntuu jo ylellisyydeltä. Mikä olisikaan mukavampaa kuin talvella laittaa kiuas lämpiämään ja ruoka uuniin, käydä miehen kanssa kävelyllä ja tulla viimasta lämpimään ja kodikkaaseen puuseinäiseen saunaan ja löylyn jälkeen herkutella hyvin haudutetulla kanavuoalla ja kylmällä kirsikkaoluella...
Ruoan laittaminen onnistuisi tietysti paremmin, jos olisi järkevän kokoinen ja hyväkuntoinen keittiö! Isot työtasot ja hyvä kaasuhella, toimiva jääkaappipakastin ja tarpeeksi tilaa, edes sen verran että leivänpaahdinta ei tarvitse säilyttää mikron päällä... Haaveilen jadenvihreistä puukuvioisista mutta modernin mallisista keittiönkaapeistä metallisilla vetimillä, tummista kivitasoista sekä metallinvärisistä kodinkoneista.
Kun nyt kerran oikein haaveleilemaan ryhdytään, niin vaatehuone tietysti kruunaisi kodin. Käytännöllisyyttä ei sovi unohtaa, vaatehuoneessa säilytettäisiin tietysti myös liinavaatteet ja pyyhkeet, niille olisi oma tila huoneen nurkassa. Ja tietysti silitys- ja höyrytyslaitteet löytysivät omilta paikoiltaan, kylläkin suljetusta kaapista näkymää pilaamasta. Vaatehuoneessa voisi olla yhden seinän kokoinen kenkähylly, ja sellaiset vanhan kirjaston tyyliset hyllyyn nojaavat tikkaat joilla pääsee valitsemaan jalkineita katonrajastakin. Vaatetangot ja avohyllyt kattaisivat loput seinäpinnoista, ja huoneen keskellä olisi iso rahimainen istuin sekä peilisermi. Täysin realistinen suunnitelma!
Viimeinen pieni haaveeni on englantilaistyylinen kirjastohuone tai -nurkkaus. Siellä olisi muhkea nojatuoli ja lukuvalo, kirjoituspöytä, kaappi vahvoille alkoholijuomille ja tummat matot ja verhot. Tärkeimpänä tietysti kattoon asti ulottuvat, notkuvat kirjahyllyt! Jo nyt minulla on niin paljon kirjoja, että niitä on täytynyt tunkea mitä ihmeellisimpiin paikkoihin säilöön, ja kirjahyllyssä opuksia on joka hyllyllä pari riviä peräkkäin ja päällekkäin. Ja kokoelma kasvaa aina vain, nyt metsästän Henry Jamesin ja Jane Austenin tuotantoa kovakantisina painoksina, sekä haaveilen alkukielisistä Shakespearen merkkijulkaisuista.
Tällä hetkellä mietin syksyn ja talven ajaksi sisustusta kaksioomme, joudun varmasti tyytymään uusien mattojen, verhojen ja lamppujen hankkimiseen. Mutta on se kumma miten pienikin muutos kodissa muuttaa fiilistä ja piristää heti kivasti!

2 kommenttia:

  1. Kävin eilen Skannossa masentamassa itseäni! Minullakin on tarkat kuvitelmat tulevaisuuden kodistani! Olen vain ehkä hiukan yli ampuvampi!.. Haluaisin nääs vanhan linnan ranskasta, jonka pihalla olisi jättimäinen pensaslabyrintti ja tietenkin keskellä labyrinttiä olisi pyöreä tila jossa olisi suihkulähde ja kukkaistutuksia! <3 Ahh.. miksi elämä on näin julmaa? :)

    VastaaPoista
  2. Mulle kelpais kanssa tuollainen vaate/pukeutumis huone ja ton kirjaston voisin ottaa myös :)

    VastaaPoista